2016 Yılının Mühendislik Harikası Ahşap Binaları

Ahşap bina yapımı yaklaşık 2000 yıllık geçmişe sahiptir. Ancak insanların daha güçlü ve daha büyük binalara ihtiyaç duymaya başlamaları ile beton ve çelik kullanılarak yapılan binalar konusunda daha büyük gelişmeler gösterilmiştir. Güçlü olma ve dayanıklılık gibi avantajları bulunan çelik ve betonun dezavantajı ise yüksek oranda karbon ayak izi oluşturmalarıdır. İyi haberse ahşap binaların geri dönüş yolunda büyük bir atılım gerçekleştiriyor olması.


Son yapılan çalışmalar, ahşap binaların daha doğal, doğaya daha az zarar veren, ısı yalıtımında daha verimli olduklarını ortaya koyuyor. Tabi ki ahşap binaların, tropik ormanların yok edilerek yapılması tavsiye edilmiyor. Bu iş için orman tarımı denilen bir sistem kullanılabiliyor. Gelişen teknolojilerin yardımıyla, kısa zamanda büyüyebilen ağaçların bina yapımında kullanılabilecek bir hale getirilmesi de sağlanabiliyor.

Ahşap bina yapımı konusunda son yıllarda ortaya çıkan atılımlar, New York'da 10 katlı ahşap bir bina, Stockholm'de ise 34 katlı bir gökdelen yapımının başlanmasını sağlamış durumda.

Bu konuda gelişen teknolojiler ve yapılan yenilikler, Ahşap Ürün Konseyi adında bir örgüt kurulmasının da yolunu açmış durumda. Konsey, 2016 yılının en güzel ahşap binalarını seçerek dikkatleri de üzerine çekmeyi başardı.


Seçilen projeler türlerine, boyutlarına ve bulundukları bölgelere göre farklı dallarda değerlendirilmiş durumda. 




Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen yorumlarınızda dil kurallarına, diğer insanların diline, dinine, ırkına ve düşüncelerine hakaret, küfür ya da rencide edici sözler kullanmamaya dikkat ediniz. Tüm yorumlar FeedTr ekibi tarafından denetlenmektedir. Gerekli görülen durumlarda yorumlarınız yaınlanmayabilir ya da yayından kaldırılabilir.